KAMPANYALAR SINAVI KAZANAMADIM DİYE ÜZÜLMEYİN!
İNGİLTERE
Başkenti Londra'dır.
Para birimi GBP,pound'dur.
Ülkede ingilizce dili konuşulmaktadır.
Birleşik Krallığı meydana getiren dört ülkeden en büyük ve merkezi olanı. Avrupa'nın batısında, Büyük Britanya adasında bulunur.İngiltere adı, 5. yüzyıl'da Saksonlar'la birlikte adayı istila eden Cermen halkı Anglus'lardan kaynaklanır. Angleland (Anglus Diyarı) olarak kullanılan isim, zamanla England şekline dönüşmüştür.İngiltere adı günümüzde yaygın olarak uluslararası medyada ve zaman zaman da resmi düzeyde Birleşik Krallık yerine kullanılır.İngiltere, Büyük Britanya adasının merkezi ve güney üçte ikisini, ayrıca çevredeki adaları en büyükleri Wight Adası kaplar.
Kuzeyde İskoçya, Batıda Galler ile komşudur. Britanya takımadalarında Avrupa Kıtası'na en yakın olan ülkedir: Fransa'dan sadece 52 km uzunluğundaki Manş Denizi ile ayrılır. Manş Tüneli, ülkeyi Avrupa Kıtası'na bağlar. Fransa-İngiltere sınırı, kanalın tam ortasından geçer.
İKLİM VE COĞRAFYA
İngiltere'nin iklimi değişken bir yapıya sahiptir ve kışlar yumuşak yazlar serin geçer. "Gulf stream" sıcak su akıntısı iklim üzerinde etkilidir. İngiltere'nin en büyük kentlerinin hangileri olduğu tartışmalı bir konudur. Sıralama "kent" kelimesinin farklı tanımlanmasıyla değişmektedir, oturdukları şehrin önemini yüksek göstermek isteyenler kendilerine uygun tanımı seçmektedir. Ancak hangi tanım esas alınırsa alınsın, Londra İngiltere'nin en büyük kenti olduğu gibi dünyanın da önemli kentleri arasındadır. Özellikle merkezi ve kuzey İngiltere'deki bazı kentler nüfus ve faaliyetler açısından önem taşır: Manchester, Birmingham, Leeds, Liverpool, Newcastle, Sheffield, Bristol, Coventry, Leicester, Nottingham ve Hull gibi. İngiltere'nin en büyük doğal limanı merkezi güney kıyıda yer alan Poole'dür. Bu limanın, Avusturalya'da ki Sydney'den sonra, dünyanın en büyük ikinci doğal limanı olduğu iddia edilir.
EĞİTİM
İngiltere’de başta Londra, Cambridge ve Oxford olmak üzere çeşitli şehirlerde 100’ün üzerinde eğitim hizmeti vermektedir.İngiltere’de lisans eğitimi genellikle 3, bazı bölümlerde 4 yıl sürmektedir. Dünyada ün salmış profesörlerin verdiği derslerin yanı sıra köklü geçmişi, sosyal girişimleri ve teknolojik altyapısıyla eğitim dünya standartlarının üzerindedir. Çeşitli alanlarda alınabilecek eğitim sayesinde iş olanaklarının kapısı ardına kadar aralanır. Üniversiteler öğrencileri sosyal aktiviteler, spor faaliyetleri gibi organizasyonlar konusunda desteklemekte ve teşvik etmektedir.
İngiltere’de üniversiteler öncelik olarak iyi derecede İngilizce bilme şartı koymaktadır. Başvurulan okula bağlı olarak IELTS sınavından en az 3.0 alma şartı vardır. Bazı okullar daha yüksek puanlar talep edebilir. Okul tarafından istenen İngilizce seviyesine gelmek için öğrenciler seviyesine bağlı olarak 3 ay ile 12 arasında bir İngilizce eğitimine katılabilirler.
Buna ek olarak yurtdışından gelen öğrencilerin lise eğitimi yeterli görülmediğinden 1 sene boyunca FOUNDATION adı verilen bir eğitimden geçmek zorundadırlar. Bu yıl içerisinde öğrenciler Sosyal Bilimler, Matematik, Fen Bilgisi alanında dersler alıp yeterlilik almaya çalışırlar.Tercih edilen şehir ve okula bağlı olarak okul ücret ve masrafları değişmekle birlikte tahminen 5,000 ila 12,000 sterlin maliyet söz konusudur. Buna konaklama ve yeme içme masrafları dahil olabilir ya da öğrencinin bunları kendisinin karşılaması beklenebilir. Bunların hepsi hesaba katıldığında eğitimin toplam maliyeti 15,000 ila 30,000 sterlin arasında olacaktır.
Yüksek lisans eğitimi bir yıldır. Yüksek lisans eğitiminin 1 yıl olması öğrencilere hem zaman olarak, hem de ekonomik olarak tasarruf sağlar.İngiltere ve Avrupa üniversitelerinin bağlantıları vardır.Bu bağlantılar sayesinde öğrenciler değişim programlarından yararlanmaktadırlar.Bu program sayesinde eğitiminizin belli bir kısmını herhangi bir Avrupa ülkesinde geçirme imkanına sahip olursunuz. En az IELTS 6 sınav belgesi ve lise diploma notunun yüksek olması gerekmektedir. Kayıtlar eylül ekim gibi başlar,ocak ayına kadar devam eder.Bir sonraki sezon,en geç ocakta başvuruların tamamlamış olması gerekmektedir.
Bu genel koşulların yanında, her üniversitenin kendine göre öğrenci seçme kriteri olabilmektedir. Bazı universiteler, kendi bünyesinde veya calıştığı başka bir eğitim kurumunda Foundation kursları bitiren ögrencileri direkt olarak olarak kabul etmektedir.Foundation kurslarına Türkiye de 3 yıllık genel lise mezunu öğrencileri katılabilir.Türkiye de yabancı dil ağırlıklı lise mezunu öğrenciler ise bu kursa ihtiyac duymadan İngiltere de istediği okula IELTS sınavı skoruyla kaydını yaptırabilir.
KONAKLAMA VE YAŞAMSAL GİDERLER
İngiltere Türkiye ye göre daha soğuk bir ülkedir.Yanınızda götüreceğiniz kıyafetlerin kış ağırlıklı olmasında fayda vardır. Londra’da İngiltere’nin diğer yöreleriyle bağlantı sağlayan 8 tren istasyonu bulunmaktadır. Biletler 1. sınıf ve 2.sınıf olmak üzere ikiye ayrılırlar. 1. Sınıf biletler %50 oranında daha pahalıdır. İngiltere’nin büyük çoğunluğu gayet rahat olan 2.sınıfta seyahat etmeyi tercih eder. İngiltere'de otobüsle yolculuk daha ucuz olmakla beraber daha uzun sürebilir. Şehirlerarası otobüslerin kalktığı en belli başlı istasyonlardan birisi Londra'da Victoria Otobüs Terminali'dir.
Herhangi bir dil okulu programı için İngiltere'de öğrencilere sunulan en avantajlı konaklama imkânı aile yanı konaklamadır. Fazla özgürlük sunan ancak daha pahalı olan bir diğer alternatif ise okul yurtlarıdır. Üniversite eğitimi için ilk etapta üniversite yurtlarını tercih etmek İngiltere de ki ilk yılınız için uygundur.İsteğe ve tercihe göre öğrenci ev ;imkanınıda kullanabilmektedir.Evler genellikle emlakçıdan tutulmaktadır.İngiltere’nin para birimi paunt ‘dur.Paunt Türk parasının yaklaşık iki buçuk katı olduğu için Türkiye den giden öğrenciye ;İngiltere oldukça pahalı gelecektir.Ülkede kebap kültürü de etkilidir.Beslenme alışkanlığınızı çok fazla değiştirmek zorunda kalmayacaksınız. İngiltere de arabaların direksiyonları sağdadır, trafik sağdan akar. Genel olarak dünyanın yaşanılası ülkelerinden olduğunu söylemek doğru olur.
FOUNDATİON PROGRAMI
Türkiye ve daha bir çok ülkede liselerin 3 sene olmasından dolayı İngiliz Üniversitelerine hazırlık için FOUNDATION yılı adı altında ara bir hazırlık yılı belirlemiştir.2 akademik yıl süren A-Level eğitimine kısa süreli (1 akademik yıllık) bir alternatif oluşturur.Bu akademik yılda üniversite de okumak istenilen bölümün dersleri bir sene ön hazırlık olarak alınmaktadır.Eğer niyetiniz A-Level diploması almaksa baştan A-Level programına kayıt olmalısınız, aksi taktirde Foundation için harcadığınız para ve zaman tamamen boşa gider.Türkiyeden ayrılmadan İngiltere de istediğiniz üniversiteyi belirlemiş olmanız ve vize işlemlerinizi tamamlamış olmanız gerekmektedir.Şayet herhangi bir IELTS veya TOEFL skorunuz yoksa okulun belirlemiş olduğu bir İngilizce sınavına tabi tutulursunuz.bu sınavın acıklanması 2 , 4 hafta yı bulur. Okul kabulü ile birlikte sembolik bir ücret yatırılır ve start denilir.
FOUNDATİON PROGRAMINA KAYIT KOŞULLARI
-Lise transkripti
-Okuldan temin edilecek
-2 referans yazısı
-En az 5,5 IELTS sınav skoru
IELTS (International English Language Testing System)
IELTS, İngilizce nin geçerli olduğu ortamlarda eğitim almak veya çalışmak isteyen adayların İngilizce dil seviyesini ölçmek için hazırlanmış, British Council (BC), University of Cambridge English For Speakers of Other Languages (ESOL) ve International Development Programme of Australian Universities (IDP)tarafından ortaklaşa geliştirilen bir dil sınavıdır.
IELTS Türkiye'de, İstanbul, Ankara ve İzmir de uygulanır fakat bu sınavın bütün başvuru işlemleri sadece British Council İstanbul ofisinden yapılmaktadır. IELTS, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda, İngiltere ve Amerika gibi birçok ülkelerdeki üniversite ve şirketler tarafından kabul edilmektedir. Türkiye de IELTS i kabul eden üniversite ve şirket sayısı ise gün geçtikçe artmaktadır. Ayrıca göçmenlik büroları ve devlet kurumları da IELTS sınavını tanımaktadırlar.IELTS Sınavı Academic ve General Training olmak üzere iki modül seçeneğine sahiptir. General Training modülü genelde göçmenlik başvuruları için tercih edilir, Academic modül ise eğitim alanında yapılan başvurularda tercih edilmektedir. IELTS sınavını hangi modülde almanız gerektiğini, mutlaka sizden bu sınavı almanızı isteyen kuruma sorarak emin olunuz.IELTS sınav sonucu iki yıl süre ile geçerliliğini korur.
Sınav sonucunda adaylar 1'den 9'a kadar bir puan elde ederler.
1) Listening (Dinleme) bölümü yaklaşık 60 dakika sürer. Bu bölümünde çeşitli monolog ve diyalogları dinlemeniz ve bunlarla ilgili soruları yanıtlamanız istenecektir. Bu konuşmaları tekrar dinleme seçeneğiniz yoktur.
2) Academic ve General Training Reading bölümünde diğer sınavlarda olduğu gibi okumanız için çeşitli pasajlar verilecek ve 60 dakika içinde yanıtlamanız istenecektir. Academic ve General arasındaki fark ise pasajların akademik ve genel İngilizceyi ilgilendirecek şekilde hazırlanmış olmasıdır. Her ikisi içinde verilen süre aynıdır.
3) Academic ve General Training Writing bölümünde ise 60 dakika içerisinde size verilen konu başlığı hakkında 150 ve 250 kelimeden oluşan iki tekst yazmanız istenecektir. Academic Writing'i seçen kişilerden 150 kelimelik yazılarında kendilerine verilen bir diyagram ya da tablo hakkında görüşlerini belirten ve oradaki bilgileri açıklayan bir yazı beklenecektir. 250 kelimelik yazı ise bir fikir ya da bir sorunun çözümü ile ilgili görüş ve becerilerini gösteren bir yazı olacaktır. General Writing'i seçen kişilerden 150 kelimeli yazıda bir bilgi isteyen ya da bir durumu anlatan, 250 kelimelik yazıda ise kendilerine verilen bir problem hakkında görüş bildiren bir yazı yazmaları istenecektir.4) Speaking bölümünde yüz yüze bir görüşme yapmanız gerekecektir. Burada amaç sizin konuşma ve kendinizi sözlü olarak ifade etme yeteneğinizi ve yeterliliğinizi ölçmektir. Bu bölüm yaklaşık 15 dakika sürmektedir.
SINAV FORMATI
IELTS Sınavı Listening (Dinleme), Reading (Okuma), Writing (Yazma) ve Speaking (Konuşma) olmak üzere 4 bölümden oluşmaktadır. Konuşma bölümü hariç, toplam sınav süresi 2 saat 45 dakikadır.
VİZE
1)En az 1 yıl geçerli pasaport .Pasaportunuz, İngiltere ye giriş yapmayı düşündüğünüz tarihten itibaren en az 6 ay geçerli olmalıdır.
2)İki adet renkli vesikalık fotoğraf.Fotoğrafınız yeni ve cepheden çekilmiş, arka fon beyaz renk olmalıdır.
3)"İngiltere Vize Başvurusu" Formu.İngiltere vize başvuru formları çok dikkatli bir şekilde doldurulmalı ve başvuran tarafından imzalanmalıdır.Öğrenci veya üniversite mezunu iseniz, Diploma veya Öğrenci Belgesi Mezun durumda iseniz geçici çıkış belgesi veya diploma fotokopisi, öğrenci iseniz son bir kaç hafta içinde alınmış öğrenci belgesi. Eğitiminize ara vererek yurtdışına çıkıyorsanız, okuldan izinli veya kaydınızı dondurabileceğinize dair yazı almanız gerekecektir.
4)Eğitim Sertifika ve Belgeleri Daha önce bir veya birden fazla dil kursuna gittiyseniz devam sertifikası veya okuldan alınmış hangi sürelerle hangi kura gittiğinize dair devam yazısı, varsa aldığınız veya almakta olduğunuz sertifika programları, meslek eğitim programları vb. belgeler de vize onayınıza faydalı olacaktır.(Evli iseniz) Aileniz ile ilgili Belgeler Evlilik Cüzdanı, eşinizin ve çocuklarınızın kimlik fotokopileri ve yahut vukuaatli nüfus kayıt örneği.
5)Mali Durum BelgeleriAşağıda açıklanan belgelerle, yurtdışında bir işte çalışmadan, tamamen kendi imkânlarınızla eğitim alacak veya turistik veya iş amaçlı gidecekseniz orada bulunduğunuz sürede kendinizi idame ettirebilecek düzeyde maddi olanaklara sahip olduğunuzu ispatlamalısınız. Bankada en az 3 ay süreyle hareket gören nakit birikiminiz olmalıdır. Birikimleriniz tamamen size veya ailenize ait olmalıdır. Göstereceğiniz paranın kaynağı çok önemlidir.Aşağıda detaylı olarak ve tek tek tüm tip başvurular için liste halinde bilgilere yer verdik. Eğer gerekecek vize evrakları ya da vize prosedürü hakkında bir sorunuz olursa bize ulaşınız.
(Öğrenci iseniz veya bir işte çalışmıyorsanız)
1.Ailenizin tüm ev ve arsa tapu fotokopileri
2.Ailenize veya size ait olan tüm banka hesap cüzdanları aslı veya son 6 aylık hareketi gösteren hesap ekstreleri
3.Bankadan alınan son hesap bakiyesini belirten resmi yazı
4.(Varsa) Otomobil ruhsat fotokopileri
5.Kredi kartı ekstreleri
6.(Aileniz maaşlı çalışıyorsa) Çalıştıkları işyerinden kaç yıldır çalıştıklarını ve şu anki görevini açıklayan resmi yazı, son 3 aylık maaş bordroları, (SSK'lı iseler) SSK işe giriş bildirgesi
7.(Aileniz serbest çalışıyorsa) Vergi levhası fotokopisi, Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi, Oda Sicil Kâğıdı
8.(Varsa) Repo, Borsa, Tahvil hesaplarıyla ilgili hesap hareketleri ve son bakiyeleri gösteren resmi yazıların orijinalleri
9.(Evli iseniz) Eşinize ait (Varsa) maaş bordrosu, (Varsa) ruhsat-tapu fotokopileri
(Kendi işinizi yapıyorsanız veya bir yerde çalışıyorsanız);
1.Ailenize veya size ait olan tüm banka hesap cüzdanları aslı veya son 6 aylık hareketi gösteren hesap ekstreleri
2.Bankadan alınan son hesap bakiyesini belirten resmi yazı
3.(Var sa) Otomobil ruhsat fotokopileri
4.Kredi kartı ekstreleri
5.Ailenize ve size ait olan tüm ev ve arsa tapu fotokopileri
(Maaşlı olarak çalışıyorsanız)
Çalıştığınız işyerinden kaç yıldır çalıştığınızı ve şu anki görevinizi açıklayan resmi yazı,
eğitiminiz süresince izinli olduğunuza dair yazı, bu yazıyı imzalayan kişinin imza sirküsü,
son 3 aylık maaş bordrolarınız, (SSK'lı iseniz) SSK işe giriş bildirgesi (Serbest çalışıyorsanız) İşyerinizin vergi levhası fotokopisi, Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi, Oda Sicil Kâğıdı, imza sirküleriniz,
(Varsa) Şirket hesabınızla ilgili bankadan alınmış son bakiye durumunu belirten resmi yazı ve son 6 aylık hareketi gösteren hesap ekstresi
(Evli iseniz) Eşinize ait (Varsa) maaş bordrosu, (Varsa) ruhsat-tapu fotokopileri (Varsa) Repo, Borsa, Tahvil hesaplarıyla ilgili hesap hareketleriniz ve son bakiyeleri gösteren resmi yazıların orijinalleri
Bournemouth
Bringhton
Bristol
Cambridge
Exmonth
Liverpool
Londra
Manchester
York